19 Ağustos 2009 Çarşamba

Ashaena - Cei Născuţi din Pământ albüm kritigi



2006'da kurulan rumen grup Ashaena, 2008 sonunda ilk albümü Cei Născuţi din Pământ'i yayinladi. 9 sarki ve 9 interlude'den (türkcesi ne ola ki? Gecis filan olabilir herhalde) olusan bu albümü dinlerken last.fm'den grubun bascisi Tudor benimle irtibata gecti. Birkac yazismadan sonra albüm hakkinda yazi yazmaya karar verdim. Bloga baslarken kritik yazmayi da planliyordum, ilk albüm kritigi de Ashaena'ya nasipmis.

Ashaena, Karadeniz'in ilk adlarindan biriymis. Anlami da koyu maviymis. Grup Romanya kültürüne siki sikiya bagli. Ülkelerini ve kültürlerini seven genclerden kurulmus. Sarkilarinda rumen mitolojilerinden bahsediyorlar. Sözler rumence oldugu icin anlayamiyorum haliyle.

Beni taniyanlar bilir, böyle metal piyasasinda cok söz sahibi olmayan ülkelerin gruplarini dinlemeyi severim. Folklorik ögeler cok oluyor müziklerinde. Hatta cogunlukla (Ashaena'da oldugu gibi) bulunduklari topraklarin mitoloijleri, efsaneleri hakkinda sarkilar yaparlar. Bu aralar da dogu bloku ülkelerden cokca grup dinleme firsatim oluyor ne güzel.

Grubun türü Pagan Black Metal. Cogunlukla brutal ve düz vokali üstüste kaydetmisler. Cok etkilemese de rahatsiz da etmedi beni. Ama sadece düz vokalin oldugu yerler (Intunecat'taki kisimlar özellikle) uyutabiliyor. Neyse ki hemen arkasinda brutal vokal geliyor da ayiliyor insan. Sarkilar arasi gecisler cok yumusak olmus. Sanki 18 sarkilik bir albüm degil de tek sarki dinliyormusum gibi geliyor. Güzel baglanmis sarkilar. Albümde pagan metal'de cokca kullanilan yerel calgilara neredeyse hic yer verilmemis. Onlar da bence bu tarz müzigin tadi tuzu oluyor. Melodik acidan bir sorun yok da, bazi üflemeli calgilarla filan süslenebilir müzikleri (ya da bayan vokalle).

Extreme Open Air'e katilim konusunu da konusma firsatim oldu Tudorla. Ekim'de üniversiteleri basladigi icin gelme ihtimallerinin olmadigini belirtti. Unirock organizasyonu sever böyle bilinmeyen gruplari davet etmeyi (Arsames ve Bilocan örneklerinde oldugu gibi). Grup da konserler acisindan oldukca aktif masallah ve kendilerini daha fazla tanitmaya calisiyorlar. Canli performanslarina da güveniyorlar.

Son birkac cümleyle toparlayayim. Vokalistleri Cosmin disinda (30 yasinda) oldukca genc bir gruplar (20 yas ortalamasi). Kendilerini gelistirmek icin uzun bir zamanlari var. Yukarida degindigim farkli enstrümanlari katip daha da renklendirebilirlerse daha iyi olur bence (Tarana Sa Sanje sarkisinin basini dogru bir örnek olarak gösterebilirim bunun icin).

Son dönemlerde Pagan metalin yadsinamaz bir yükselisi var. Moonsorrow ve Primordial (ah ulan Let's Open Air), Eluveitie, KromleK, Falkenbach gibi gruplar metal müzik piyasasinda adindan sikca bahsedilen gruplar oldu. Daha iyi sartlarda yapilan bir kayit ve müzikal acidan kendilerini biraz daha gelistirmeleri durumunda Ashaena da iyi bir piyasa elde edebilir. Ben albümü tesadüfen edindim. Ashaena'ya sans vermek isteyenler grupla iletisime gecip (ashaena@gmail.com) albümü edinebilirler.

Hiç yorum yok: